Späť na všetky články

15-minútový lístok sa musí vrátiť, vraví Rudolf Kusý

15-minútový lístok sa musí vrátiť, vraví Rudolf Kusý

Hoci ceny lístkov na mestskú hromadnú dopravu v roku 2021 zdraželi, kvalita MHD zostala rovnaká. Za čo si teda Bratislavčania priplatili, pýta sa starosta Nového Mesta a kandidát na primátora.

V lete roku 2021 vedenie hlavného mesta rozhodlo o zdražení lístkov na MHD, s obľúbeným 15-minútovým lístkom sme sa museli rozlúčiť úplne. Aké dôvody ale viedli primátora k tomu, aby prinútil ľudí priplatiť si za MHD, ak jej kvalita zostala nezmenená?

Polhodinový lístok na tri zastávky?

Presne 1.7.2021 Vallo zastavil predaj 15-minútových lístkov, ktoré boli medzi cestujúcimi mimoriadne obľúbené. Keď tento krok vedenie mesta oznámilo, Bratislavčania sa okamžite začali búriť.

Prečo by mali platiť viac za mestskú dopravu, ktorej kvalita sa neposunula dopredu? Prečo by mali platiť 90 centov, ak idú len dve či tri zastávky? Prečo im Team Vallo ukradol obľúbený lístok na krátke vzdialenosti?

 

1.7.2021 vám Team Vallo ukradol 15-minútové lístky.

Ja vám ten lístok 29.10.2022 vrátim

 

Vedenie mesta však nebralo ohľad na želania a potreby ľudí a toto rozhodnutie bolo opäť v rukách úzkej skupiny osôb. Hoci Bratislavčania spísali petíciu za zachovanie 15-minútových lístkov, nič sa nestalo. Ich hlasy zostali aj tentokrát nevypočuté.

Petícia zostala nepovšimnutá

Vedenie mesta na čele s Matúšom Vallom neustále hovorí o akútnej potrebe znižovať množstvo áut v hlavnom meste. Drahšie lístky na MHD a nemožnosť zakúpiť si praktický štvrťhodinový lístok sú ale jedným z dôvodov, prečo mnohí ľudia aj naďalej preferujú vlastné auto pred hromadnou dopravou. 

Ak niekto potrebuje prejsť dve zastávky električkou, musí si zakúpiť 90-centový lístok. Ešte pred rokom ho takáto cesta stála len 70 centov. Polhodinový lístok je však tak pre mnohých nepraktický a nevýhodný. Niet divu, že ľudia aj často napriek chaotickému systému parkovania aj naďalej využívajú autá.

 

Bratislavčania spísali petíciu za zachovanie 15-minútových lístkov na MHD. Vedenie mesta však rozhodlo inak.

 

Ten, kto si však nemôže dovoliť dopravu vlastným autom, si musel za MHD priplatiť. V minulom roku zdraželi takmer všetky druhy cestovných lístkov. V časoch, keď ľudia zažívajú finančnú neistotu a na vlastných peňaženkách cítia prudkú infláciu, by malo mesto urobiť všetko pre to, aby svojim obyvateľom pomohlo.

Vedenie Bratislavy sa však rozhodlo ísť opačnou cestou. Ukradlo ľuďom výhodné 15-minútové lístky a zvýšilo ceny ostatných. 

Mesto nemyslí ani na starších ľudí, z ktorých mnohí už teraz počítajú každé euro. Ľudia vo veku nad 65 rokov si zaslúžia dôstojný život v hlavnom meste. Napríklad v neďalekej Prahe majú seniori nad 65 rokov cestovanie verejnou dopravou zadarmo.  Aj v Bratislave si zaslúžia bezplatné cestovanie MHD

Už 29.10.2022 vám vrátim 15-minútové cestovné lístky a seniorom nad 65 rokov a rodičom na rodičovskej dovolenke poskytnem bezplatné cestovanie.