Späť na všetky články

Som za záchranu námestia a kultúry! Nesmú padnúť za obeť developerom a ich električke.

Som za záchranu námestia a kultúry! Nesmú padnúť za obeť developerom a ich električke.

 


Viete si predstaviť, že cez námestie pred  budovou Slovenského Národného divadla bude o pár rokov premávať 14 tonový hlučný stroj? Nevie si to predstaviť bývalý ani súčasná ministerka kultúry, hlavná architektka mesta Ingrid Konrad, herci, vedenie SND, poprední architekti a odborníci. Ja tiež nie. Ale Matúš Vallo si to predstaviť vie.


Matúšovi Vallovi nevadí, že na dnešné námestie pred SND pribudnú koľaje, dopravné značenia, zastávky a elektrické stĺpy. Divadelné hry, udeľovanie cien OTO alebo Krištáľového krídla budú prerušované hlukom a vibráciami, spôsobenými električkou. Najväčšie živé námestie Bratislavy, vstupná brána do SND, tak ojedinelý a nadčasový priestor podľa odborníkov aj laikov, stratí svoje pôvodné využitie a majestátnosť. Matúš Vallo si so sebou na Magistrát priniesol aj poradcu, Juraja Šujana, ktorý je spriaznencom J&T. Developeri z J&T, ktorí vlastnia obchodné centrum Eurovea a v súčasnosti plánujú začať ďalšie projekty (Eurovea 2), zároveň chcú viesť električkovú trať pred SND. Matúš Vallo s týmito ľuďmi podpísal memorandum o spolupráci, ktoré s električkou ráta. Odborná aj laická verejnosť upozorňujú na podobnú situáciu s električkou pri Slovenskej filharmónií, kde počas koncertov počuť príchody a odchody električiek, ktoré okrem hluku spôsobujú aj citeľné otrasy. Aj keď Magistrát tvrdil, že trať nebude mať hlukové dopady na okolie, podľa Ministerstva kultúry do dnešného dňa chýba štúdia uskutočniteľnosti.


Ja sa pýtam, načo nám bude električková trať pred SND, keď odborníci aj architekti dlhodobo tvrdia, že existuje alternatíva? Spoluautor budovy SND Peter Bauer, hlavný architekt Eurovey Branislav Kaliský, ako aj vedúca katedry architektúry Stavebnej fakulty STU Jarmila Húsenicová a autor Urbanistického atlasu Bratislavy Peter Žalman - všetci títo odborníci sa zhodli na tom, že viesť električku pred SND je nesprávne a mala by miesto toho ísť po Landererovej ulici. Som presvedčený, že mesto sa má spravovať dialógom. Je potrebné počúvať ľudí a ak sa stanem primátorom Bratislavy, nepôjdem proti vôli Bratislavčanov, ktorí nechcú pošliapať kultúru v hlavnom meste.