Späť na všetky články

Nové parky, vysadené stovky stromov, viac zelene

Nové parky, vysadené stovky stromov, viac zelene

Zeleň, mikroklíma, príjemný tieň pre relax. To sú miesta, ktoré sú – zvlášť v mestách rozohriatych slnkom nasiaknutým betónom a asfaltom a so zvýšeným smogom v ovzduší – doslova oázami zdravia a pokoja. V Novom Meste sme od začiatku k vytváraniu takýchto zelených útočísk pristupovali ako k priorite.

Na Tehelnom poli, na Kolibe, na Rešetkovej/Osadnej, v Ľudovej štvrti, pri Filiálke či na Hálkovej sme vytvorili krásne parky, ktoré nám môže závidieť celé mesto. Okrem množstva zelene sme v nich vytvorili priestor pre oddych, množstvo plôch pre športové aktivity a detské hry.

Z roka na rok sa presviedčame, že dažďová voda je doslova dar z nebies. A k darom treba pristupovať s úctou. Ak je dažďovej vody veľa, nepatrí do kanalizácie, ale späť do prírody. A dobrý hospodár si z nej urobí aj zásoby a pripraví sa na obdobie, kedy jej je, naopak, málo. Pamätáme na to aj pri budovaní našich parkov. Vodozádržné a vodopriepustné systémy a opatrenia sú ich neodmysliteľnou súčasťou.

Každý nový strom prináša zároveň nový život. Nielen symbolicky. Stromy v blízkosti našich bydlísk sú našimi zelenými pľúcami a ich výsadba všade tam, kde je to možné, je jednou z kľúčových ciest, ako z mesta urobiť krajšie, príjemnejšie a predovšetkým zdravšie prostredie. Som preto rád, že sadenie stromov v Novom Meste nie je len nejakým „módnym výstrelkom“, ale tradíciou.

Stovky stromov, ktoré sme vysadili, robia z Nového Mesta krajšie a zdravšie miesto pre život.